Powered By Blogger

Bun venit

Bun Venit pe Blogul meu , Cele mai tari stiri in domeniul IT pentru voi veti gasii aici

IP

25.05.2010

AMD incearca sa iasa din criza

AMD a decis să-şi separe unităţile de producţie ca urmare a dificultăţilor financiare în care se află. Împreună cu ATIC din Abu Dhabi (capitala Emiratelor Arabe Unite) au pus bazele unei noi companii cu numele provizoriu de „Compania Fondatoare” (The Foundry Company). Noua companie face parte din alianţa pentru tehnologie „IBM technology alliance” şi va contribui la realizarea de semiconductori de ultimă generaţie.

Această mişcare a fost determinată de faptul că multe companii s-au retras din producţia de astfel de semiconductoare, date fiind sumele mari care trebuiau investite în cercetare, iar AMD trebuia să se redreseze în competiţia cu Intel şi NVIDIA.

The Foundry Company va prelua de la AMD capacităţile de producţie din Dresda, Germania (două fabrici), precum şi toate activele şi proprietăţile intelectuale aferente, precum şi 1,2 miliarde USD din datoriile acesteia. Contribuţia ATIC va consta în investiţii de 2,1 miliarde USD, din care 1,4 miliarde vor fi investite direct, iar restul va fi plătit către AMD pentru cumpărarea de acţiuni suplimentare în noua companie. De asemenea, ATIC va aloca fonduri suplimentare în următorii 5 ani în valoare de minim 3,6 miliarde şi până la maxim 5 miliarde USD. Acestea vor fi folosite pentru dezvoltarea celor două fabrici din Dresda, precum şi construirea unei noi linii de producţie în Saratoga, New York, fapt care va duce la crearea a cca. 5.000 de locuri de muncă în zonă. Consiliul Director va fi format din reprezentanţi ai celor două companii în număr egal.

Din „Compania Fondatoare", AMD va deţine 44,4%, iar ATIC 56,6%. Odată ce va fi operaţională, compania va fi singura fabrică producătoare de semiconductori de ultimă generaţie din Statele Unite care va avea conducere independentă.

Un alt câştig al AMD va fi faptul că Mubadala Development Company, care deţine 8,1% din acţiuni, va investi 314 milioane USD în AMD pentru a-şi mări numărul de acţiuni la 19,3%, având dreptul de a numi un reprezentant în Consiliul Director al companiei.

Sursa: AMD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu